Historien om möllan och Kronetorps gård

Möllan drevs i äldre tider för gårdens egen räkning och senare även för kunder som ville ha malet. På 1860-talet var det tre anställda där. Möllans verksamhet upphörde 1961.

 

  • Möllans historia är nära sammanlänkad med gården Burlöv nr 1, även kallad Storegård. Gården har haft flera olika ägare sedan 1500-talet.
  • 1791 köptes gården av löjtnant Carl Christian Cronsjö. Därmed inleddes en ny epok i gårdens historia. Han genomförde enskiftet i början av 1800-talet och bröt ut gården från Burlövs by 1791-1792. Från och med 1792 benämndes gården inte längre Storegård utan med det nu använda namnet Kronetorp.
  • 1793 sålde Carl Christian gården till sin yngre bror kamreren Cornelius Alexander Cronsjö. Därefter följde två andra ägare, Jakob Falkman fram till 1824 och Jean Åkerblom till 1830-talet.
  • 1834 kom Kronetorp i malmösläkten Berghs ägo och Christian Bergh blev nye ägaren.
  • 1841 byggde Christian Bergh en holländsk mölla på del av Arlöv nr 7, som låg under Kronetorp. Enligt Ingemar Ingers är det en av de högsta möllorna i Skandinavien. Den uppfördes av möllebyggaren Sjöström i Svedala.
  • På 1960-talet renoverades möllan av dåvarande ägaren Sven Uldall-Jörgensen.
  • 1971 förklarades möllan som byggnadsminne.
  • Burlövs kommun köpte möllan 1976 av Sven Uldall-Jörgensen.

Historien om Darrhögarna

Namnet "Darrhögarna" finns dokumenterat för första gången i en lantmäteriakt från Arlöv år 1702, där nämns "Darhög Engen".

 

Darrhögarna var tre bronsåldersgravar vid Kronetorps mölla. De representerar en typisk begravningsplats och var vanligtvis placerade på höjder i landskapet för att markera äganderätt och tillhörighet till området. Ursprunglingen fanns tre högar på platsen, men idag finns bara en kvar.

 

  • En hög togs bort omkring 1803 under Cornelius Alexander Cronsjös tid på Kronetorp. Man undersökte noga vad som vad som fanns inuti i gravhögen och dokumenterade detta, vilket också finns också uppräknat i en avskrift av undersökningen, gjord av Ingemar Ingers*. Avskriften säger att de upptäckte en stenlagd yta som var avgränsad av en cirkel med stenar, vilket kallas en kantkedja. Inuti denna yta fanns tre ytterligare runda stenkretsar och en stenkista. Vid utgrävningen hittades också ett skelett, en bronsurna med människotänder och ett bronssvärd.
  • Den andra högen blev borttagen av Christian Bergh 1841 när han byggde Kronetorps mölla.
  • Den tredje högen finns kvar bredvid möllan.

 

* Ingemar Ingers (1902-1983), född i Tottarp, var filosofie doktor vid Lunds unversitet, dialektforskare med hög kompetens om språk, dialekter och bygden. Han gav ut många böcker mellan åren 1930 och 1980, t ex om Burlövs gamla kyrka och Burlövs kommun.

Informationen ovan är hämtad från boken Burlövs kommun, Historia och beskrivning, tryckt 1976 skriven av just Ingemar Ingers.

 

licka här för att lägga till din egen text.

Burlövs Mölleförening

Ansvarig för Hemsidan är Kenneth Gustavsson